İlk tezkire nedir?
İlk Tezkire Örnekleri Anadolu coğrafyasında yazılmış ilk Tezkire örneği Sehi Bey’e aittir. Osmanlı İmparatorluğu’nda divan katibi olarak da görev yapmış olan Sehi Bey’in “Heşt Behişt” (Sekiz Gök) adlı eseri, Anadolu coğrafyasında biyografilerin ilk örneği olarak dikkat çekmektedir.
Heşt Behişt tezkire mi?
Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır. Hatıraların yazarı Sehî Bey’dir (ö.
İlk Şuara Tezkiresini kim yazdı?
Osmanlı sahasında bilinen ilk manzum biyografi Sehî Bey’in Heşt-Behişt adlı eseridir.
Tezkire nedir Osmanlı?
Tezkire (Arapça: تذكرة), Osmanlı İmparatorluğu’nda aynı şehirdeki resmi daireler arasındaki yazışmalardır. Tezkire ile Tahrirat arasındaki temel fark, Tezkirelerin mühürsüz ve imzalı olmasıdır.
Anadolu sahasında ilk tezkire nedir?
Anadolu’da yazılan ilk hatıratlar Sehi Bey tarafından yazılmış olup Heşt Behişt (Sekiz Gök) adını taşır.
Heşt Behişt türü ne?
HEŞT BİHİŞT (BEHİŞTÎ) Behiştî tarafından yazılan pend-nâme/nasihat-nâme türündeki Türkçe Mesnevi. Behîştî, Mesnevi’ye Behişt-i Heşt adını vermesine rağmen eser sekiz gök anlamına gelen Heşt Behişt ismiyle meşhur olmuştur. Mesnevi Safer 964/Aralık 1556’da tamamlanmıştır.
Heşt Behişt adlı tezkire kim tarafından kaleme alınmıştır?
Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi II tarafından yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan II. Bayezid’in isteği üzerine yazılmıştır. Bayezid de dahil olmak üzere sekiz padişahın dönemini anlatan bir Farsça tarih kitabıdır.
Heşt Behişt kimin eseri Sehî Bey?
SehîSehı̂ Bey’in Tezkire’si: Heşt behişt / Yazar
Tezkire-i Şuarâ kimin eseri?
Bu yazıda ele alacağımız eser, daha önce ismi zikredilmeyen, 18. ve 19. yüzyıllarda Bağdat ve çevresinde yaşamış Türk şairlerini anlatan Hatibi’nin Tezkire-i Şu’arâ-yı Bağdâd’ıdır.
Heşt Behişt kime sunuldu?
1502’de II. Bayezid’e sunuldu. Haşt Bihişt, II. Bayezid’in emriyle yazılmış bir Fars-Osmanlı tarih kitabıdır. Olayları ağır bir dil ve çok uzun cümlelerle ifade ederek benzeri görülmemiş bir edebi üslup kullanmıştır.
Tezkire-i Şuara nedir?
TEZKİRE-İ ŞU’ARÂ-Yİ MEVLEVİYYE. Esrâr Dede’nin (d.? – ö. 1211/1796) Mevlevi şairlerinin biyografilerini anlattığı eseri. Tezkire-i Şu’arâ-yı Mevleviyye, Divan edebiyatında grup hafızaları alanında yazılmış ilk ve en önemli eserdir.
Mecalis nefais neyi anlatıyor?
Mecâlisü’n-nefâis’te 461 kişinin durumu anlatılmakta, şiirleri ve faziletleri hakkında bilgi verilmektedir. Nevâî’nin zikrettiği kişileri şiir kabiliyetlerinin yanı sıra insani ve ahlaki faziletlerine göre de değerlendirmesi dikkat çekicidir.
İlk tezkire kim yazdı?
Anadolu’daki ilk hatıralar Sehi Bey’e aittir ve Heşt Behişt (Sekiz Cennet) olarak adlandırılır. Ayrıca Gülşen-üş Şuara olarak adlandırılan Latifi ve Ahdi’nin biyografileri de ünlüdür. 16. yüzyılda yaşamış olan Latifi (1491-1582), şiir de yazmış olmasına rağmen edebiyatımızda biyografileriyle ünlü bir yazardır.
Tezkira Arapça ne demek?
Tezkire (Arapça: تذکرة), Arapçada “bir şeyi hatırlamaya neden olan şey” veya “hatırlama” anlamına gelen tadhkirah kelimesinden türemiştir ve 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda geliştirilen bir bibliyografik sözlük veya bibliyografik derleme biçimidir. (Arapça: تذکرة), Arapçada “bir şeyi hatırlamaya neden olan şey” veya “hatırlama” anlamına gelir. Tadhkirah kelimesinden türemiştir ve 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda geliştirilen bir bibliyografik sözlük veya bibliyografik derleme biçimidir.
Hatimetü’l eşar kimin?
Hâtimetü’l-Eş’âr: Fatîn’e asıl şöhretini kazandıran eser budur. Safâyî’nin 1720’de tamamladığı Şuara tezkiresi ile 1721’de tamamladığı Salim tezkiresi’ne ek olarak etrafındakilerin önerisiyle yazılmıştır. 1269/1853’te tamamlanmış ve daha basılmadan önce görenler arasında büyük ilgi ve beğeni uyandırmıştır.
Tezkire-i Şuarâ kimin eseri?
Bu yazıda ele alacağımız eser, daha önce ismi zikredilmeyen, 18. ve 19. yüzyıllarda Bağdat ve çevresinde yaşamış Türk şairlerini anlatan Hatibi’nin Tezkire-i Şu’arâ-yı Bağdâd’ıdır.
Tezkire yazarı kimdir?
Tezkiretü’ş-Şü’ara ve Tabsiratü’n-Nuzama: Latifi’nin en önemli eseri olan Tezkire, Anadolu bölgesinde Edirneli Sehi Bey’in yazdığı Heşt-Behişt adlı tezkireden sekiz yıl sonra yazılmıştır. Eser 953/1546 yılında tamamlanarak dönemin Kanuni Sultan Süleyman’ına sunulmuştur.
Tezkir ne demek dini?
Sözlükte, “hatırlamak, hatırlamak” anlamına gelen zikr kökünden türetilen tezkire (çoğulu tezâkir), “hafızayı uyandıran bir şey” anlamına gelir. Terim olarak, antik çağda yazılmış biyografik-antolojik bir eseri ifade eder.
Şiirin yer aldığı tezkirelere ne denir?
Şair biyografilerinin yer aldığı tezkirelere tezkire-i Şuarâ veya tezkiretü’ş-şuarâ (şair biyografileri) adı verilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Öpüşmeyi Ilk Kim Başlatır