İçeriğe geç

Hırs Kelimesinin Kökü Nedir

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Zeytin kelimesinin kökü nedir?

Türkçe “zeytin” kelimesinin kökeni İbranice “zait” ve Arapça “zaitum”a dayanmaktadır. Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türkler, Arap etkisi nedeniyle önce “Zeytun”, sonra da “Zeytin” demişlerdir.

Diken kelimesinin kökü nedir?

Thorn – Nişanyan Sözlüğü. “Delen şey, diken” anlamına gelen Eski Türkçe tikgen kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe tik fiilinden – “keskin bir şey sokmak, delmek” ve Eski Türkçe +(g)An ekinden türemiştir. Daha fazla bilgi için bkz. dict.

Sarımsak kelimesinin kökü nedir?

Sarımsak – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe sarmusak veya samursak kelimesinden türemiştir ve “sarmısak” anlamına gelir. Bu kelime muhtemelen Sanskritçe śrīmastaka श्रीमस्तक “bir tür sarımsak” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir; ancak bu kesin değildir.

Kelimenin kökü nasıl bulunur?

Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.

Bıçkın kökü nedir?

Bıçkın – Nişanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe bıç- “kesmek” fiilinden türemiştir ve Türkçe-Türkçe +gIn ekiyle birleştirilmiştir.

Yoğurt kelimesinin kökü nedir?

Türkçeden dünya dillerine çevrilen “yoğurt” kelimesi, kökenini onunla birlikte yaşayan “süt uyutmak” ifadesinde gizlidir. Tarihi ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkçede “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılır.

Sebzenin kökü nedir?

Sebze kelimesi Farsça sabzī (سبزى) kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “yeşil, bitki” anlamına gelir. Bu Farsça kelime, “yeşil, taze, ıslak” anlamına gelen Farsça ve Orta Farsça sabz (سبز) kelimesine +ī ekinin eklenmesiyle türetilmiştir.

Salatalık kelimesinin kökü nedir?

Peki salatalık kelimesi nereden geliyor? 🧂Bu kelime Latince “sal” kökünden gelir ve “tuz” anlamına gelir. İtalyancadaki kullanımı da dilimize salad kelimesinden “tuzlu sebzeler, salatalıklar (mod. insalata)” olarak geçmiştir. (Kaynak: Ocak 2023

Kanı kelimesinin kökü nedir?

Türkçe-Türkçe kan- fiilinden Yeni Türkçe eki +I(g) ile türemiştir.

Çay kelimesinin kökü nedir?

Dünyanın pek çok dilinde çay sözcüğünün kökeni, dünyaya yayıldığı Çin dillerine dayanır. Mandarin lehçesinde ç’a, Min lehçesinde (Amoy) t’e ve Kantonca’da çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzlarıdır ve dünya genelinde yaygın olan çayın çeşitli telaffuzlarının kökenini oluştururlar.

Kestane kelimesinin kökü nedir?

Kestane – İngilizce Sözlük. Yunanca kastanea καστάνεα “kestane ağacı” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Antik Yunanca ve Yunanca kástanon κάστανον “kestane” kelimesinden türemiştir.

Sucuk kelimesinin kökü nedir?

Et ve pirinç gibi yiyeceklerin baharatlarla karıştırılıp kurutulmuş bağırsaklara doldurulmasıyla yapılan sucuk, Kuman Türkçesi sucuk (< Crime-u-k) kelimesinden gelir ve "bağırsak" anlamına gelir. Tatlı yiyecekler için kullanılan "sucuk" kelimesi Sütsig (< Süt+si-g) > sücig > Sucuk’un gelişiminden gelir.

Susam kelimesinin kökü nedir?

Susam – İngilizce sözlük. Farsça sūsam سوسم “süsen, zambak” veya Arapça simsim سمسم “tohumlarından yağı çıkarılan susam bitkisi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen Aramice/Süryanice şūmşəmā שומשמא kelimesinin dr’sidir. Bu kelime, Akadca şamşammū, “yağ otu” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.

Ağaç kelimesinin kökü nedir?

Türkçede isim ve fiil kökleri genellikle tek heceli olduğundan, “igaç” ve “ağaç” sözcükleri türemiş sözcüklerdir. “g” ve “ag” köklerinin ayrıntılı açıklamasından sonra, verilen sözcüklerdeki -aç ekinin birliği de bilinmektedir.

Kelime kök müdür?

Bir kelime, bir anlamı veya dilbilgisi işlevi olan ve tek başına kullanılan bir ses veya ses grubudur. Biçim yapısı açısından, kelimeler kök ve ek içerir. Kök kelime yapısının ana morfemindir. Ekler, köklere eklenen morfeminlerdir.

Kelimenin kökeni ne demek?

Bir sözcüğün en eski orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilim dalının (“etimoloji”) tanımına değil, aynı zamanda bir sözcüğün kökeni hakkındaki bilgilere de atıfta bulunur ve bu bağlamda “limoloji” anlamına da gelir.

Kelime nedir örnek?

Dün gece beni arayan sen değil miydin? Yarın “onlarla” sinemaya gidiyoruz. Ayrıca, bağlaçlar, edatlar, belirli nesneler ve tamamlayıcılar da kelime olarak kabul edilir. En küçük birimi bir harf olan tüm ses gruplarına kelime denir.

Türkçede kelime kökü değişir mi?

Bir sözcüğün parçalanamayan en küçük anlamlı parçasına kök denir. Kök, sözcüğün anlamlı yapı taşıdır; kök ses bile atlanırsa anlamı bozulur. Kökler, daha önceden var olan ve daha sonra yaratılamayan dilsel birimlerdir; kökler tekrar yaratılamaz (Ergin, ibid.: 204).

Tavsiyeli Bağlantılar: Köftenin Dağılmaması Için Ne Yapmam Lazım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gürcü Escort